Pagina's

zondag 31 januari 2016

Levering onder rembours

Als we onder rembours bestellen in een webwinkel, betalen we bij levering contant aan de bezorger. Maar wie deze wijze van betalen kiest bij online winkelen, wordt vaak geconfronteerd met bijkomende kosten en verwarrende prijsinformatie.

Kostenopslag voor levering onder rembours


Wie op internet “remboursbetaling” als betaalwijze kiest, wikkelt de betaling niet via internetbankieren af, maar betaalt contant aan de postbode bij aflevering. Die incasseert het geld voor de leverancier direct aan uw huisdeur. Maar vaak wordt voor dat incasseren een variabele toeslag gerekend die nog eens bovenop de verzendkosten komt. En leverancier DHL kent ook nog een vaste overdrachtsvergoeding van 2 euro.

Onjuiste en onvolledige informatie


Een consumentenorganisatie deed onderzoek naar 50 webwinkels. Bijna de helft daarvan blunderde met de brutoprijs of vermeldde tegenstrijdigheden in de prijs. Een typisch voorbeeld: In de rubriek "betaalwijze" voerde een kledingwinkel bij remboursbetaling een vergoeding van 5 euro op, maar verzuimde de verplichte overdrachtsvergoeding van bezorger DHL te noemen.

Kostenopslag naar eigen inzicht invullen


In het algemeen geldt dat aan de vergoeding van 2 euro voor DHL niet getornd kan worden. Webwinkels mogen wel andere delen van de kostenopslag naar eigen inzicht invullen. De eigenaar van de webwinkel kan nog iets op de bezorgkosten zetten of zou die ook volledig kunnen overnemen. Zo gul toonde zich in het vergelijkend onderzoek bijvoorbeeld een juwelier, die alleen de verplichte twee euro voor DHL in rekening bracht. Doorgaans echter moet er echter zes of zeven euro door de ontvanger worden opgehoest.


Uitsplitsing van de kosten


Goed om te weten: ingeval van remboursbetaling moet altijd de volledige prijs worden aangegeven, indien mogelijk in de betalingsinformatie, in de algemene voorwaarden, alsook tijdens het bestelproces. Met klantvriendelijke transparantie kan de handelaar scoren. Eén op de vier webwinkels uit het onderzoek voldeed niet daaraan.

Wat veel kopers bovendien kan verwarren, is dat sommige webwinkels de kosten van een levering onder rembours verwisselen met de kosten van verzending.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten