Waarheen met ons spaargeld?

Waarheen met ons spaargeld als er praktisch geen rente meer wordt vergoed? Veel spaarders zijn anno 2015 genadeloos overgeleverd aan een historisch lage rente. Toch staan er nog altijd grote sommen geld op spaarrekeningen. Financiële planners en budgetadviseurs drukken spaarders vooral op het hart om de mogelijkheden van de beurs eens te benutten. Wie een lange adem heeft, heeft nauwelijks ​​zinvolle alternatieven.


Aandelen op lange termijn de meest rendabele belegging

Er is in de historie géén aaneengesloten periode van 30 jaar bekend, waarin men met standaardaandelen verlies zou hebben geleden. Kosten-gunstige indexfondsen, mogelijk in de vorm van een spaarplan, zouden daarom in dat verband een goed begin kunnen zijn. En zelfs wie zijn geld vol belegt in aandelen maar vreest voor een crash, kan technieken zoals stop-loss orders gebruiken om potentiële verliezen consequent te beperken.


Goud geen écht alternatief vanwege vele nadelen

Nu de spaarrente historisch laag is, overwegen sommige spaarders om voor hun spaargeld in goud te beleggen. Dat kan zowel baar goud zijn als gouden munten en sierraden. Maar aan goud kleven te veel nadelen om als serieus alternatief te dienen. 

Zonder risico geen noemenswaardig rendement

Als men bedenkt dat staatsleningen vrijwel geen rente meer vergoeden, dan is duidelijk dat met veilig vastrentend waardepapier geen noemenswaardig rendement meer valt te behalen. Rendement zonder risico te lopen, bestaat niet meer anno 2015. Daarom, wie zijn geld wil vermeerderen, kan echt niet om aandelen heen.

Wat zal de beurs doen?

Een goed gespreide aandelenportefeuille is op lange termijn nog altijd de meest rendabele belegging. Naar het zich laat aanzien, zal de positieve ondertoon op de beurs nog wel enige tijd voortduren:

  1. de ECB blijft voorlopig nog massaal geld in de markten pompen;
  2. de groei van de economie;
  3. de rente zal voorlopig laag blijven. 

Maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat er zich tussentijdse terugslagen kunnen voordoen.

Is de beurs momenteel een zeepbel?


Waarschijnlijk niet, want de meeste Nederlandse kwaliteitsaandelen, zijn met een gemiddelde koers-winstverhouding van ongeveer 15, niet te duur geprijsd. Dat geldt ook voor veel andere Europese aandelen. Met de koersen zijn immers ook de bedrijfswinsten gestegen.

Reacties