Rekenen, zelfs een paard kan het leren



Hans was een superster: hij kon rekenen, wist de juiste dagen van de week, kende de klok en kon plaatjes op speelkaarten herkennen. Bijzonder? Jazeker, want Hans was een paard.


Kan een paard écht rekenen?


De eigenaar van het paard Hans, de gepensioneerde wiskundeleraar Wilhelm von Osten, leek er daadwerkelijk in geslaagd te zijn om zijn paard wiskunde, dagen van de week, de klok en kennis van speelkaarten bij te brengen. Niet voor niets noemden de mensen Hans "Slimme Hans".

Om erachter te komen hoe slim of intelligent Hans werkelijk was, brak zich in 1904 een 13-koppige wetenschappelijke commissie het hoofd erover om de puzzel op te lossen: kan een paard rekenen of woorden spellen?

De rekenkunsten van Slimme Hans ontmaskerd


Niet de commissie, maar een student loste het raadsel op. Hans beantwoordde de vragen door met zijn hoef te stampen. Moest hij bijvoorbeeld drie plus twee uitrekenen, dan stampte hij vijf keer met zijn hoef. En dat was de sleutel tot de rekenkunsten van slimme Hans: Hans rekende niet maar hij kon aan de mimiek van de vraagsteller herkennen wanneer het gewenste aantal tikken met de hoef was bereikt. Bij de eerste vier tikken leunde de vraagsteller gespannen naar voren, dan kwam de vijfde tik, en de vragensteller leunde ontspannen achterover. Voor Hans het teken om te stoppen met stampen en daarmee gaf hij dus de juiste uitkomst.

Intelligentie op basis van cue-technieken


Hans was trouwens niet het enige paard (of ander dier) dat cue-technieken machtig was (cue hier in de betekenis van een afgesproken teken, doorgaans van een regisseur, om een bepaalde actie te starten of te beëindigen). Er zijn meer van dergelijke voorbeelden geweest. Zo was er in 1591 in Engeland een paard genaamd Marokko dat beroemd werd en zijn eigenaar rijk maakte. Het paard gaf de totalen van een paar oversized dobbelstenen, kon optellen en aftrekken, en kon letters of personen in het publiek aanwijzen.

We kunnen niet met geld omgaan

De moraal van het verhaal? Eigenlijk geen! Het schoot de auteur te binnen toen hij de bijdrage van een andere blogger las met de titel “We kunnen niet met geld omgaan”.


Reacties