Particuliere thuiszorg zelf betalen

Omdat de verzorgingsstaat het allemaal niet meer kan betalen, zullen we in de participatiemaatschappij eerst in eigen kring hulp moeten zoeken. Mensen met genoeg geld daarentegen, zullen hun particuliere thuiszorg zelf inkopen.

Bedrijven die particuliere thuiszorg bieden

De overheid houdt de hand steeds meer op de knip en wil dat we voortaan meer beroep zullen doen op familie en bekenden als we oud en hulpbehoevend zijn. Maar wat moet je als de buren geen zin hebben om jouw gazon te maaien en de kinderen te ver weg wonen of het te druk hebben?  Kortom, wie oud of ziek is, kan niet altijd rekenen op de kinderen of de buren. Maar geen nood, bedrijven die particuliere thuiszorg bieden, springen in dit gat en schieten als paddenstoelen uit de grond.

AWBZ in zijn huidige vorm niet te handhaven

Je kon de ontwikkeling in Nederland al langer zien aankomen. De bevolkingssamenstelling veranderde en door de vergrijzing werd het ondoenlijk om de AWBZ in zijn huidige vorm overeind te houden. Op dit moment hebben veel ouderen en zieken nog een persoonsgebonden budget, een bedrag van de overheid dat ze naar eigen inzicht aan hun zorg uitgeven. Maar mensen met een hoger inkomen, betalen nu ook al uit eigen zak voor verschillende extra’s.

Wat kost particuliere thuiszorg?

De bedrijven die particuliere thuiszorg bieden, zijn veelal opgezet door ex-werknemers van een zorginstelling die voor zichzelf zijn begonnen. Ze hebben een breed netwerk van medewerkers en sturen niet alleen mensen langs voor verpleging en verzorging. Ze bieden alle mogelijke hulp die iemand nodig heeft: ze doen de administratie, halen boodschappen of houden gewoon gezelschap. Doorgaans kost het enkele tientjes per uur.

Geld en betrokkenheid gaan prima samen

Het type hulpvraag selecteert zich straks vanzelf. Hoewel het recht op gratis zorg er bij ons Nederlanders flink is ingebakken, zullen mensen met genoeg geld hun particuliere thuiszorg zelf inkopen. Alleen de lagere inkomens ontvangen straks nog hulp van de overheid. Sommige ouderen willen niet afhankelijk zijn van hun kinderen en geven bewust de voorkeur aan een “zakelijke verhouding”: ze betalen liever een factuur. Geld en betrokkenheid kunnen immers prima samengaan.

Kosten thuishulp gaan ten koste van nalatenschap

Het geld dat de ouders aan particuliere thuiszorg betalen, gaat natuurlijk af van een eventuele nalatenschap. En dat ligt vaak heel gevoelig. Niet zelden gaat dat bij de kinderen gepaard met het nodige wantrouwen. Ouderen die hun particuliere thuiszorg zelf willen inkopen, doen er daarom goed aan om die beslissing samen met hun kinderen te nemen.


Is langer thuis wonen wel de oplossing?

Veel zorgorganisaties en gemeenten in ons land zijn bezig om de zelfredzaamheid van ouderen te bevorderen en gezondheidsproblemen te voorkomen. Alles met het doel om mensen zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving te laten blijven: langer thuis wonen dus. Maar men kan zich afvragen of die aanpak wel de juiste is. Want uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht (maart 2014) blijkt opmerkelijk genoeg dat die inspanningen nauwelijks enige gezondheidswinst opleveren en niet leiden tot meer zelfredzaamheid.


Reacties