Pagina's

donderdag 6 mei 2010

Bagage vliegtuig extra verzekeren

Dure bagage in het vliegtuig moet je voortaan extra verzekeren. Het Europese Hof van justitie heeft op 6 mei 2010 geoordeeld dat passagiers maximaal € 1.134,71 schadevergoeding bij de vliegmaatschappij kunnen claimen voor verdwenen bagage.

Maximale vergoeding verdwenen bagage


Passagiers kunnen alleen voor een hogere vergoeding in aanmerking komen als ze vóór vertrek een hogere waarde voor hun bagage aangeven en daarvoor ook extra willen betalen. Het Hof was gevraagd om te beslissen hoe het Verdrag van Montreal geïnterpreteerd moest worden, waarin de maximale vergoedingen voor verdwenen bagage zijn vastgelegd.

Eén maximum voor materiële en immateriële schade


Een passagier had van een luchtvaartmaatschappij € 2.700,= schadevergoeding geëist voor verdwenen bagage op een vlucht van Barcelona naar Porto. Daarnaast wilde hij ook nog € 500,= voor immateriële schade hebben. Het Hof van Justitie besliste (zaak C-63/09) dat er maar één bovengrens is, zowel die zowel materiële als immateriële schade afdekt.

Snelle schade-afwikkeling


Opzet van het Verdrag van Montreal is om te zorgen voor een evenwichtige belangenafweging tussen luchtvaartmaatschappijen en reizigers. Daarom is er behoefte aan eenduidige maxima voor schadevergoeding die een eenvoudige en snelle schade-afwikkeling naar passagiers mogelijk moet maken.

Aan luchtvaartmaatschappijen mag geen bovenmatige en moeilijk vast te stellen schadevergoedingsplicht worden opgelegd. Bovendien kan elke passagier in voorkomend geval vóóraf door middel van extra bijbetaling voor een hogere schadevergoeding opteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten